Ma 2024. április 25. - csütörtök, Márk, Márkus napja van.

A Csopak és Környéke Hegyközség területén
termelhető szőlők bemutatása



Cabernet Franc szőlő

Cabernet Franc

Későn érő, középerős növekedésű, közepesen termő, termésátlaga 9-11 t/ha. Államilag elismert (1956) vörösbor-szőlőfajta, klónja lényegesen többet terem, lékinyerése kedvezőtlen. Mérsékelten talaj- és tápanyagigényes, viszonylag fagytűrő, szárazságra nem érzékeny, kevésbé rothad, zöldmunkaigénye nagy, terhelésre nem érzékeny. Bora illatos, finom, jellegzetes zamatú, testes minőségi vörösbor.


Cabernet Sauvignon szőlő

Cabernet Sauvignon

Késői érésű, erős növekedésű, közepesen termő, termésátlaga 8-12 t/ha. Államilag elismert vörösborszőlő-fajta, klónjai az alapfajtánál lényegesen többet teremnek, lékinyerése kedvezőtlen. Fekvés-, Talaj- és tápanyagigénye közepes, fagytűrő, szárazságra, terhelésre és rothadásra nem érzékeny, zöldmunkaigénye nagy. Bora illatos, finom ízű, jellegzetes zamatú, testes minőségi vörösbor.


Chardonnay szőlő

Chardonnay

Korai érésű, középerős növekedésű, közepesen termő, termésátlaga 9-11 t/ha. Államilag elismert fehérborszőlő-fajta. Fagytűrése jó, fekvés és talaj iránt mérsékelten igényes, viszonylag szárazságtűrő, rothadásra érzékeny, virágzáskori hűvös időjárás esetén rosszul termékenyül, zöldmunka igénye közepes. Bora különlegesen illatos, fajtajelleges, savas karakterű, de finom savú, zamatos minőségi fehérbor.


Cserszegi Fűszeres szőlő

Cserszegi Fűszeres

Korai érésű, bőtermő, termésátlaga 10-12 t/ha. Középerős növekedés, államilag elismert fehérborszőlő-fajta. Fekvés és talaj iránt nem igényes, fagytűrő, gombás megbetegedéseknek kissé ellenálló, szárazságra és túlterhelésre érzékeny, zöldmunkaigényes. Bora alkoholban és savban gazdag, illatos, zamatos, fűszeres minőségi bor.


Ezerfürtű szőlő

Ezerfürtű

Korai érésű, bőtermő, termésátlaga 9-14t/ha. Erős növekedésű, államilag elismert (1973), fehérbor-szőlőfajta. Talajra nem, de fekvésre érzékeny, tőkepusztulásra hajlamos, rothadásra, túlterhelésre és szárazságra érzékeny szőlő, fagytűrése közepes, zöldmunka igénye kicsi. Bora semleges ízű, alkoholban gazdag, harmonikus, savai finomak, de lágyulásra hajlamosak, fekvéstől és terheléstől függően bora asztali vagy minőségi bor. (hegyközségünk területén nem telepíthető)


Furmint szőlő

Furmint

Késői érésű, középnagy fürtű, bőtermő, termésátlaga 13-18t/ha. Erős növekedésű fehérborszőlő-fajta, melynek csupán a szaporításra engedélyezett klónjai és klóntípusai szaporíthatók. Talaj iránt nem, de fekvés iránt kifejezetten igényes szőlő, fagyérzékeny, szárazságtűrő, bogyója rothadásra hajlamos, kedvező évjáratokban jól aszúsodik, zöldmunka igénye mérsékelt, az alapfajta gyakran rosszul termékenyül, madárkás. Bora kellemes illatú és zamatú, tüzes, testes, kemény, de finom savú (kedvezőtlen évjáratban savai túl kemények), az aszúkészítés fő alapanyaga, minőségi bor.


Kékfrankos szőlő

Kékfrankos

Középérésű, közepesen bőven termő, termésátlaga 11-12 t/ha. Erős növekedésű államilag elismert vörösborszőlő-fajta. Fekvés és talaj iránt nem igényes, viszonylag fagy- és szárazságtűrő, nem rothad, kevés zöldmunkát igényel. Bora enyhén illatos, testes, fanyar, savas karakterű minőségi vörösbor.


Olaszrizling szőlő

Olaszrizling

Késői érésű, középerős növekedésű, bőven termő, termésátlaga 12-14 t/ha. Államilag elismert fehérbor-szőlő fajta, csak az elismert és kiemelt klónjai, szubklónjai szaporíthatók. Meleg fekvést igényel, talajban kevésbé válogatós szőlő, de a gyenge homoktalajokra nem való, méréskelten tápanyagigényes, kevésbé rothad. Bora rezedaillatú, zamatos, tüzes, harmonikus minőségi bor. (hegyközségünk zászlós bora)


Ottonell Muskotály szőlő

Ottonell Muskotály

Korai érésű, közepesen termő, termőképessége 8-10 t/ha. Közepes növekedésű, államilag elismert fehérborszőlő-fajta. Fekvés iránt nem, talaj iránt igényes, fagytűrő szőlő, mérsékelt zöldmunkát igényel, rothadásra nem érzékeny, kedvezőtlen időjárás esetén rosszul termékenyül. Bora intenzív muskotályos illatú és zamatú, tüzes, de lágy karakterű minőségi bor.


Pinot Blanc szőlő

Pinot Blanc

Korai érésű, középerős növekedésű, bőven termő, termésátlaga 11-13 t/ha. Államilag elismert fehérborszőlő-fajta, fagy és szárazságtűrése jó, viszonylag kevés zöldmunkát igényel, az eddigi tapasztalatok szerint kevésbé rothad, mint a Szürkebarát. Bora illatos, zamatos, savas karakterű, de harmonikus minőségi bor.


Rizlingszilváni szőlő

Rizlingszilváni

Korai érésű, erős növekedésű, bőtermő, termésátlaga 12-15t/ha. Államilag elismert (1956) fehérbor-szőlőfajta. Fekvés és talaj iránt közepesen igényes szőlő, túlterhelésre érzékeny, mérsékelten fagytűrő, rothadásra hajlamos, zöldmunka iránti igénye közepes. Bora kellemes illatú és zamatú, tüzes, de lágy karakterű minőségi vagy tájbor.


Sárga Muskotály szőlő

Sárga Muskotály

Középérésű szőlő, középerős növekedésű, közepesen-bőven termő, termésátlaga 10-12 t/ha. Államilag elismert fehérborszőlő-fajta. Fekvés és talaj iránt igényes, fagytűrése gyenge, szárazságtűrő, zöldmunkaigénye mérsékelt, rothadásra hajlamos, évjáratra érzékeny, jól aszúsodik. Bora különlegesen finom muskotályos illatú és zamatú, finom savú, harmonikus, testes minőségi bor, a tokaji aszú egyik alapanyaga.


Sauvignon szőlő

Sauvignon

Középérésű, erős növekedésű, közepesen termő, termésátlaga 8-11 t/ha. Államilag elismert fehérborszőlő-fajta. Fekvés iránt igényes, talajban nem válogatós, mérsékelten fagytűrő, szárazságtűrő, rothadásra közepesen érzékeny, kifejezetten zöldmunkaigényes szőlő. Bora különleges illatú és zamatú, tüzes, testes, harmonikus minőségi fehérbor.


Szürkebarát szőlő

Szürkebarát

Korai érésű, közepesen termő, termésátlaga 8-11 t/ha. Középerős növekedésű, államilag elismert fehérborszőlő-fajta. Fekvés és talaj iránt mérsékelten igényes, fagytűrése jó-közepes, szárazságtűrős szőlő, rothadásra közepesen érzékeny, zöldmunkaigénye kicsi. Bora illatos, tüzes, harmonikus, finom savú minőségi fehérbor.


Tramini szőlő

Tramini

Korai érésű, középerős növekedésű, közepesen termő, termésátlaga 8-11 t/ha. Államilag elismert (1956) fehérbor-szőlőfajta. Fekvés és talaj iránt nem igényes, viszonylag fagy- és szárazságtűrő, kevésbé rothad, zöldmunkaigényes szőlő. Bora illatos, fűszeres, zamatos, kissé lágy minőségi bor.


Zenit szőlő

Zenit

Korai érésű, bőtermő, termésátlaga 10-14t/ha. Erős növekedésű, államilag elismert (1976) borszőlőfajta. Fekvés és talaj iránt közepesen igényes, közepesen fagytűrő, rothadásra kevésbé hajlamos, viszonylag szárazságtűrő, kevés zöldmunkát igényel. Bora az évjáratok többségében illatban, savakban gazdag de lágyulásra kissé hajlamos minőségi fehérbor. Savai finomak.


Zweigelt szőlő

Zweigelt

Közepes érésű, bőtermő, termésátlaga 12-15 t/ha. Középerős növekedésű, államilag elismert vörösborszőlő- fajta. Talajban nem válogat, de tápanyagigényes, fagytűrése közepes, rothadásra közepesen érzékeny, kevésbé zöldmunkaigényes szőlő. Bora színanyagban gazdag, csersav dús, jellegzetes zamatú minőségi vörösbor.



Borvidék




« Borászatok   |   Borok »




Copyright © 2009-2013 Csopak és Környéke-Balatonaliga-Balatonfőkajár Hegyközség   |   Elérhetőségek és ügyfélszolgálat

Szőlőfajták | Csopaki bor | Csopaki borászat | Csopaki borverseny | Borvidéki rendtartás | Alapszabályzat | Csiszár Család Pincészete | Petrányi Pincészet | Szent Donát Pince és Borház Csopak | Tamás Pince Csopak | Tóth Pince

A csopakihegykozseg.hu weboldalon található összes leírás, cikk és tartalom a Csopak és Környéke-Balatonaliga-Balatonfőkajár Hegyközség
szellemi terméke, amely szerzői jogvédelem alatt áll. Az oldalon található összes tartalom másolása csak a
Hegyközség engedélyével lehetséges, a forrás - Csopak és Környéke-Balatonaliga-Balatonfőkajár Hegyközség - jól látható megjelölésével,
illetve online továbbközlésnél egy a csopakihegykozseg.hu honlapra mutató működő link elhelyezésével.
Az oldal bármely tartalmának engedély nélküli másolása, utánközlése, bevételszerző tevékenységre való felhasználása tilos.