A Csopak és Környéke Hegyközség területén
termelhető szőlők bemutatása
|
Cabernet Franc Későn érő, középerős növekedésű, közepesen termő, termésátlaga 9-11 t/ha. Államilag elismert (1956) vörösbor-szőlőfajta, klónja lényegesen többet terem, lékinyerése kedvezőtlen. Mérsékelten talaj- és tápanyagigényes, viszonylag fagytűrő, szárazságra nem érzékeny, kevésbé rothad, zöldmunkaigénye nagy, terhelésre nem érzékeny. Bora illatos, finom, jellegzetes zamatú, testes minőségi vörösbor.
|
|
Cabernet Sauvignon Késői érésű, erős növekedésű, közepesen termő, termésátlaga 8-12 t/ha. Államilag elismert vörösborszőlő-fajta, klónjai az alapfajtánál lényegesen többet teremnek, lékinyerése kedvezőtlen. Fekvés-, Talaj- és tápanyagigénye közepes, fagytűrő, szárazságra, terhelésre és rothadásra nem érzékeny, zöldmunkaigénye nagy. Bora illatos, finom ízű, jellegzetes zamatú, testes minőségi vörösbor.
|
|
Chardonnay Korai érésű, középerős növekedésű, közepesen termő, termésátlaga 9-11 t/ha. Államilag elismert fehérborszőlő-fajta. Fagytűrése jó, fekvés és talaj iránt mérsékelten igényes, viszonylag szárazságtűrő, rothadásra érzékeny, virágzáskori hűvös időjárás esetén rosszul termékenyül, zöldmunka igénye közepes. Bora különlegesen illatos, fajtajelleges, savas karakterű, de finom savú, zamatos minőségi fehérbor.
|
|
Cserszegi Fűszeres Korai érésű, bőtermő, termésátlaga 10-12 t/ha. Középerős növekedés, államilag elismert fehérborszőlő-fajta. Fekvés és talaj iránt nem igényes, fagytűrő, gombás megbetegedéseknek kissé ellenálló, szárazságra és túlterhelésre érzékeny, zöldmunkaigényes. Bora alkoholban és savban gazdag, illatos, zamatos, fűszeres minőségi bor.
|
|
Ezerfürtű Korai érésű, bőtermő, termésátlaga 9-14t/ha. Erős növekedésű, államilag elismert (1973), fehérbor-szőlőfajta. Talajra nem, de fekvésre érzékeny, tőkepusztulásra hajlamos, rothadásra, túlterhelésre és szárazságra érzékeny szőlő, fagytűrése közepes, zöldmunka igénye kicsi. Bora semleges ízű, alkoholban gazdag, harmonikus, savai finomak, de lágyulásra hajlamosak, fekvéstől és terheléstől függően bora asztali vagy minőségi bor. (hegyközségünk területén nem telepíthető)
|
|
Furmint Késői érésű, középnagy fürtű, bőtermő, termésátlaga 13-18t/ha. Erős növekedésű fehérborszőlő-fajta, melynek csupán a szaporításra engedélyezett klónjai és klóntípusai szaporíthatók. Talaj iránt nem, de fekvés iránt kifejezetten igényes szőlő, fagyérzékeny, szárazságtűrő, bogyója rothadásra hajlamos, kedvező évjáratokban jól aszúsodik, zöldmunka igénye mérsékelt, az alapfajta gyakran rosszul termékenyül, madárkás. Bora kellemes illatú és zamatú, tüzes, testes, kemény, de finom savú (kedvezőtlen évjáratban savai túl kemények), az aszúkészítés fő alapanyaga, minőségi bor.
|
|
Kékfrankos Középérésű, közepesen bőven termő, termésátlaga 11-12 t/ha. Erős növekedésű államilag elismert vörösborszőlő-fajta. Fekvés és talaj iránt nem igényes, viszonylag fagy- és szárazságtűrő, nem rothad, kevés zöldmunkát igényel. Bora enyhén illatos, testes, fanyar, savas karakterű minőségi vörösbor.
|
|
Olaszrizling Késői érésű, középerős növekedésű, bőven termő, termésátlaga 12-14 t/ha. Államilag elismert fehérbor-szőlő fajta, csak az elismert és kiemelt klónjai, szubklónjai szaporíthatók. Meleg fekvést igényel, talajban kevésbé válogatós szőlő, de a gyenge homoktalajokra nem való, méréskelten tápanyagigényes, kevésbé rothad. Bora rezedaillatú, zamatos, tüzes, harmonikus minőségi bor. (hegyközségünk zászlós bora)
|
|
Ottonell Muskotály Korai érésű, közepesen termő, termőképessége 8-10 t/ha. Közepes növekedésű, államilag elismert fehérborszőlő-fajta. Fekvés iránt nem, talaj iránt igényes, fagytűrő szőlő, mérsékelt zöldmunkát igényel, rothadásra nem érzékeny, kedvezőtlen időjárás esetén rosszul termékenyül. Bora intenzív muskotályos illatú és zamatú, tüzes, de lágy karakterű minőségi bor.
|
|
Pinot Blanc Korai érésű, középerős növekedésű, bőven termő, termésátlaga 11-13 t/ha. Államilag elismert fehérborszőlő-fajta, fagy és szárazságtűrése jó, viszonylag kevés zöldmunkát igényel, az eddigi tapasztalatok szerint kevésbé rothad, mint a Szürkebarát. Bora illatos, zamatos, savas karakterű, de harmonikus minőségi bor.
|
|
Rizlingszilváni Korai érésű, erős növekedésű, bőtermő, termésátlaga 12-15t/ha. Államilag elismert (1956) fehérbor-szőlőfajta. Fekvés és talaj iránt közepesen igényes szőlő, túlterhelésre érzékeny, mérsékelten fagytűrő, rothadásra hajlamos, zöldmunka iránti igénye közepes. Bora kellemes illatú és zamatú, tüzes, de lágy karakterű minőségi vagy tájbor.
|
|
Sárga Muskotály Középérésű szőlő, középerős növekedésű, közepesen-bőven termő, termésátlaga 10-12 t/ha. Államilag elismert fehérborszőlő-fajta. Fekvés és talaj iránt igényes, fagytűrése gyenge, szárazságtűrő, zöldmunkaigénye mérsékelt, rothadásra hajlamos, évjáratra érzékeny, jól aszúsodik. Bora különlegesen finom muskotályos illatú és zamatú, finom savú, harmonikus, testes minőségi bor, a tokaji aszú egyik alapanyaga.
|
|
Sauvignon Középérésű, erős növekedésű, közepesen termő, termésátlaga 8-11 t/ha. Államilag elismert fehérborszőlő-fajta. Fekvés iránt igényes, talajban nem válogatós, mérsékelten fagytűrő, szárazságtűrő, rothadásra közepesen érzékeny, kifejezetten zöldmunkaigényes szőlő. Bora különleges illatú és zamatú, tüzes, testes, harmonikus minőségi fehérbor.
|
|
Szürkebarát Korai érésű, közepesen termő, termésátlaga 8-11 t/ha. Középerős növekedésű, államilag elismert fehérborszőlő-fajta. Fekvés és talaj iránt mérsékelten igényes, fagytűrése jó-közepes, szárazságtűrős szőlő, rothadásra közepesen érzékeny, zöldmunkaigénye kicsi. Bora illatos, tüzes, harmonikus, finom savú minőségi fehérbor.
|
|
Tramini Korai érésű, középerős növekedésű, közepesen termő, termésátlaga 8-11 t/ha. Államilag elismert (1956) fehérbor-szőlőfajta. Fekvés és talaj iránt nem igényes, viszonylag fagy- és szárazságtűrő, kevésbé rothad, zöldmunkaigényes szőlő. Bora illatos, fűszeres, zamatos, kissé lágy minőségi bor.
|
|
Zenit Korai érésű, bőtermő, termésátlaga 10-14t/ha. Erős növekedésű, államilag elismert (1976) borszőlőfajta. Fekvés és talaj iránt közepesen igényes, közepesen fagytűrő, rothadásra kevésbé hajlamos, viszonylag szárazságtűrő, kevés zöldmunkát igényel. Bora az évjáratok többségében illatban, savakban gazdag de lágyulásra kissé hajlamos minőségi fehérbor. Savai finomak.
|
|
Zweigelt Közepes érésű, bőtermő, termésátlaga 12-15 t/ha. Középerős növekedésű, államilag elismert vörösborszőlő- fajta. Talajban nem válogat, de tápanyagigényes, fagytűrése közepes, rothadásra közepesen érzékeny, kevésbé zöldmunkaigényes szőlő. Bora színanyagban gazdag, csersav dús, jellegzetes zamatú minőségi vörösbor.
|
« Borászatok | Borok »
|