Ma 2024. június 19. - szerda, Gyárfás napja van.

Fontos tudnivalók


Tudnivalók a termékdíj általányról Termékdíj átalány

Tudnivalók a 2 litert meghaladó hordós szőlőborról, illetve kannás és hordós egyéb borról szóló elektronikus bejelentés kötelezettségről A 2 litert meghaladó hordós szőlőborról, illetve kannás és hordós egyéb borról szóló elektronikus bejelentés kötelezettség!
 

Termékdíj átalány

A végleges hivatalos értelmezés szerint igényelheti a termékdíjátalány lehetőségét az a borász, akinek a borgazdaságból származó bevételei nem haladják meg az alábbi összeghatárokat, gazdasága az EU területén fekszik és valódi gyümölcsbort állít elő (lehet ez szőlő, alma, meggy, vagy akár mézbor is!). Nem számít, hogy a gazdálkodó őstermelő, vagy céges formában végzi-e a gazdálkodást. És az sem számít, hogy saját termesztéséhez vásárolt-e plusz szőlőt, vagy mustot a bor elkészítéséhez.

Aki ebben az évben válik termékdíjkötelessé, annak az éves átalány 5000,- Ft.

Aki már a korábbi évek során is kötelezett volt, annak az előző év forgalmát kell alapul vennie a következők szerint:
  • ha az ebből származó bevétele nem haladta meg előző adóévben a 10 M forintot, akkor az éves átalány 2000,- Ft.
  • ha meghaladta a 10 M-t, de nem érte el az 50 M-t, akkor az éves átalány 7000,- Ft.

Az átalány alá történő bejelentkezés határideje: 2010. április 20.

Az első befizetés határideje: 2011. február 25.

Mögöttes termékdíj nyilvántartási kötelezettsége az átalány alá tartozó gazdáknak NINCS.

Felhívjuk szíves figyelmüket arra, hogy ez a lehetőség csak a 2010-es adóévtől él. Ez azt jelenti, hogy ha önellenőrzéssel bevallják az előző öt év termékdíját, arra nem alkalmazhatják az átalányt. Azokra az akkor érvényes szabályozások szerint kell a bevallásokat elkészíteni.

 

A 2 litert meghaladó hordós szőlőborról, illetve kannás és hordós egyéb borról szóló elektronikus bejelentés kötelezettség!

2010 január 1-jétől a jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól szóló 2003. évi CXXVII. Törvény ( a továbbiakban: Jöt ) 73. § (10) ügyfélkapun keresztül teljesítendő bejelentési kötelezettséget határoz meg az alkoholtermék 2 litert meghaladó, egyedileg beazonosítható göngyölegben való szabad forgalomba bocsátása, illetve más tagállamból történt behozatalt követő forgalomba hozatalához.

Ugyanezen kötelezettséget határozza meg a Jöt. 85 § (1) bekezdése a hordós szőlőbor, illetve kannás és hordós egyéb bor tekintetében.

A bejelentés elektronikus teljesítéséhez az új, J17-es számú nyomtatvány kerül kiadásra, melynek kialakítása folyamatban van.

Az adatszolgáltatások nyilvántartásba vételét a telephely felügyeletét ellátó vám-és pénzügyőri hivatalok végzik majd.

A módosított nyomtatvány elektronikus benyújtásához elengedhetetlen az érintett gazdálkodók előzetes Egységes Ügyfél Címtár regisztrációja, mely a Vám-és Pénzügyőrség Internet honlapján közzétett tájékoztatóban foglaltak figyelembe vételével kérelmezhető, a székhely szerint illetékes regionális ellenőrzési központnál.

További információk a Vám-és Pénzügyőrség internetes oldalán (http://vam.gov.hu) találhatóak.

 

A Magyar Közlöny 2012/83. számában megjelent a 63/2012. (VII. 2.) VM rendelet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, valamint a megyei kormányhivatalok mezőgazdasági szakigazgatási szervei előtt kezdeményezett eljárásokban fizetendő igazgatási szolgáltatási díjak mértékéről, valamint az igazgatási szolgáltatási díj fizetésének szabályairól.

Ennek 1. melléklete értelmében a - mustok kivételével - a borászati termékek forgalomba hozatalához kapcsolódó analitikai vizsgálatok díjtételei a forgalomba hozni kívánt mennyiség szerint változnak, az alábbi módon:

az első 50 hl-ig 7500 Ft
az 51-500. hl-re további 120 Ft/hl
500 hl felett pedig ezen kívül további 26100 Ft

 

Így augusztustól egy FN bor (vagy olyan OEM/OFJ-bor, ahol nincs HBB) forgalomba hozatala ennyibe fog kerülni:

25 hl-es tétel esetén: 7500 + 3000 = 10500 Ft (420 Ft/hl)
100 hl-es tétel esetén: 7500 + 50*120 + 3000 = 16500 Ft (165 Ft/hl)
250 hl-es tétel esetén: 7500 + 200*120 + 3000 = 34500 Ft (138 Ft/hl)
500 hl-nél nagyobb tételek esetén fixen: 7500 + 450*120 + 26100 + 3000 = 90600 Ft (egy ezer hektós tétel esetén pl. 90,6 Ft/hl), melyben a hatósági mintavétel díja is benne foglaltatik.

mk_12_083.pdf

 

Copyright © 2009-2013 Csopak és Környéke-Balatonaliga-Balatonfőkajár Hegyközség   |   Elérhetőségek és ügyfélszolgálat

Szőlőfajták | Csopaki bor | Csopaki borászat | Csopaki borverseny | Borvidéki rendtartás | Alapszabályzat | Csiszár Család Pincészete | Petrányi Pincészet | Szent Donát Pince és Borház Csopak | Tamás Pince Csopak | Tóth Pince

A csopakihegykozseg.hu weboldalon található összes leírás, cikk és tartalom a Csopak és Környéke-Balatonaliga-Balatonfőkajár Hegyközség
szellemi terméke, amely szerzői jogvédelem alatt áll. Az oldalon található összes tartalom másolása csak a
Hegyközség engedélyével lehetséges, a forrás - Csopak és Környéke-Balatonaliga-Balatonfőkajár Hegyközség - jól látható megjelölésével,
illetve online továbbközlésnél egy a csopakihegykozseg.hu honlapra mutató működő link elhelyezésével.
Az oldal bármely tartalmának engedély nélküli másolása, utánközlése, bevételszerző tevékenységre való felhasználása tilos.