|
|
Borvidéki terv-rendtartás
Meghatározott termőhelyről származó minőségi borok
Csopak és Környéke Hegyközség
1. Termőterület körülhatárolása
A Csopak, Paloznak, Lovas, Alsóörs, Felsőörs és Balatonalmádi I. és II. osztályú szőlő termőhelyi kataszterbe sorolt település részei, amelyet a 97/2004.(VI. 3.) FVM rendelet hirdetett ki.
2. Szőlőfajták
A Balatonfüred - Csopaki Borvidéken m. t. minőségi bor az alábbi szőlőfajtákból állítható elő:
Balatonfüred - Csopaki körzet:
Ajánlott fajták:
- Fehér: Chardonnay Furmint, Juhfark, Olasz rizling, Ottonel muskotály, Pinot blanc, Rajnai rizling, Rizling szilváni (Müller Thurgau), Sauvignon, Sárga muskotály, Szürkebarát, Tramini, Zenit,
- Vörös: Cabernet franc, Cabernet sauvignon, Kékfrankos, Kékoportó, Pinot noir(Kék burgundi), Merlot, Zweigelt
Engedélyezett fajták:
- Fehér: Chasselas, Cserszegi fűszeres, Irsai Olivér, Királyleányka, Rozália, Zeus,
- Vörös: Syrah
Ideiglenesen engedélyezett fajták:
- Fehér: Aligoté, Csabagyöngye, Ezerfürtű, Furmint, Gyöngyrizling, Hárslevelű, Karát, Korai piros veltelini, Lakhegyi mézes, Leányka, Nektár, Pintes, Semillon, Úrréti, Zefir, Zengő, Zöld szilváni, Zöld veltelini,
- Vörös: Hamburgi muskotály
Alanyfajták: minden elismert fajta.
Az m.t. Minőségi bort adó szőlőfajták csak V. viniferák lehetnek, az interspecifikus fajtahibridekből nem készíthető és nem hozható forgalomba m. t. minőségi bor (1493/1999 EK rendelet, 54-58. cikk, VI. Melléklet), így pl. Medina, Bianca, Zalagyöngye, stb. fajták nem szerepelhetnek a fenti listában, ettől még telepíthető fajták maradnak, csak m.t. minőségi bor nem készíthető belőlük.
3. Termesztéstechnológia
Az alábbi termesztéstechnológia szerint termelt szőlőből készült bor kaphat "m.t. minőségi bor" minősítést:
- A telepített ültetvényeknél a jelenlegi használatnak megfelelő művelésmód elfogadott: bakművelés, alacsony kordon, középmagas kordon, Sylvoz, ernyő, egyes függöny, Moser művelés.
- Új telepítések esetén: a középmagas kordon, ernyő művelésű ültetvényből származó szőlőből készült borok.
- Ahol a tenyészterület max. 3,00 m2.
4. Hektáronkénti terméshozam korlát
M.t. minőségi bor a Balatonfüred - Csopaki Borvidéken az alábbi terméshozam korlátozásnak megfelelően készíthető.
Pontos meghatározása:
- 100 hl/ha seprős újbor esetén
- ami megfelel 14280 kg/ha v. 14,3 t/ha szőlőtermésnek
- Legnagyobb rügyterhelés: 12 db/m2.
- Töppedt szőlőből, késői szüretelésű, válogatott szüretelésű stb. szőlő esetén a terméshozam korlát: 5 t/ha
5. Szüret
A szüret időpontját a hegyközség választmánya évente meghatározza, az a bor, ami a szüret időpontja előtt szüretelt szőlőből készült a Balatonfüred - Csopaki "m.t. minőségi bor" névvel nem kaphat származási igazolást.
6. Minimális természetes alkoholtartalom
- Fehér és vörösbor szőlőfajták esetén: 15,- magyar mustfok
- 22 magyar mustfok töppedt szőlő és késői szüretelésű szőlő esetén
7. Bortermelési módszerek
M.t. minőségi borok csak a meghatározott termőhelyen, vagy azzal szomszédos termőhelyen szüretelt szőlőből, a borvidéken használt jellemző borkészítési eljárások használatával készült borok lehetnek, amennyiben azokat a hatályos jogszabályok betartásával állították elő.
8. Elemzés, érzékszervi vizsgálat:
A borvidéki Minősítő Bizottság minősíti a borvidék m.t. minőségi borait.
A m.t. minőségi bor rendtartását a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter külön rendeletben hirdeti ki.
|
Üdvözlettel:
Csiszár Péter, Horváth Csaba
Hegybíró
|
|
|
|